خرما یکی از مواد مغذی است که خواص زیادی برای سلامت دارد و یکی از مفیدترین میوهها در سراسر جهان به شمار میآید.
نام خرما (Dates) برگرفته از واژه یونانی Gaktulos است و در انگلیسی به واژه «انگشت» ترجمه شده که اشارهای دارد به شکل انگشتمانند این میوه.
خواص خرما برای سلامتی موجب شده است این میوه همواره به عنوان یکی از بهترین مواد خوراکی شناخته شود.
خرما سرشار از مواد معدنی ازجمله پروتئین، پتاسیم، فیبر، منگنز، ویتامینهای ب ۶، ب ۱، ب ۲، ب۳ و ب ۵ بعلاوه منیزیم، کلسیم و آهن است.
در این مقاله تصمیم داریم خواص خرما را با شما به اشتراک بگذاریم اگر شما هم قصد دارید از فواید خرما باخبر شوید پس با مجله غذایی سُنَّت همراه باشید .
فهرست موضوعات این صفحه
سلامت استخوانها را بهبود میبخشد
خرما منبع غنی مس، منیزیم، سلنیوم و مگنز به شمار میرود. تمام این مواد مغذی برای حفظ سلامت استخوانها و پیشگیری از بیماریهای مرتبط با استخوانها مثل پوکی استخوان ضروری هستند. خرما همچنین سرشار از ویتامین کا است که به انعقاد خون کمک میکند. خرما حاوی بور (Boron) هم است. تحقیقات به این نتیجه رسیدهاند که بور یک مادهی مغذی مهم برای حفظ سلامت استخوانها است.
پیشگیری از شبکوری
مصرف روزانه خرما باعث حفظ سلامت چشم و همچنین جلوگیری از بیماریهای چشمی از قبیل شبکوری میشود. خمیری را که از برگ خرما تهیه شده است میتوان بهصورت خوراکی مصرف نمود تا شبکوری را کاهش دهد.
بهبود عملکرد مغز
سیتوکینهای التهابی از جمله اینترلوکین میتوانند آسیبهای شدیدی به مغز وارد کنند. وجود فزایندۀ اینترلوکین 6 باعث ایجاد بیماریهای تحلیلبرنده عصبی مانند آلزایمر میشود. وجود التهاب هیچگاه خبر خوبی را درباره سلامت اعصاب به ما نمیدهند و بنابراین باید بسیار مورد توجه قرار بگیرند.
خاصیت ضدالتهابی
التهاب نوعی مکانیزم دفاعی بدن برای مبارزه با بیماریها یا عفونتهای مختلف بدن است. کنترل عوامل التهاب، نقشی حیاتی در حفظ سلامت عمومی بیمار ایفا میکند. عوامل التهابی متعددی در بدن وجود دارند که به عملکرد مکانیز دفاعی کمک میکنند. عملکرد عوامل رونویسی مانند LOX و NF-KB هم نقش مهمی در کنترل التهاب در بدن بازی میکنند.
میدانیم که فنولیکها و فلاونوئیدهای موجود در خرما، تاثیر زیادی در کاهش التهاب در بدن دارند. خرما آنتی اکسیدانهای زیادی چون فلاونوئید نیز در خود دارد. عوامل بازدارنده فعالی که برای کنترل التهاب مورد استفاده قرار میگیرند بسیار کمککننده هستند اما عوارض جانبی متعددی را نیز با خود به همراه دارند. بنابراین ضروری است تا یک جایگزین طبیعی مانند خرما وارد صنایع دارویی شود و به کنترل و تنظیم التهاب کمک کند.
عوامل التهابی نقش تعیینکنندهای را نیز در نوع پاسخ ایمنی بدن در مواجهه با انواع بیماریها، ایفا میکنند. تنظیم عملکرد این عوامل بسیار حیاتی هستند مخصوصا وقتی بدن قرار باشد از فعالیتهای التهابی ناخواسته جلوگیری کند. مطالعات انجامشده روی شیره خرما نشان دادهاند که این ماده میتواند از طریق تنظیم سیتوکین، از بدن در برابر رفتارهای ناخواسته محافظت کند. سیتوکینها نقش مهمی در تعدیل رفتار عناصر التهابی در بدن ایفا میکنند.
استفاده از عصاره متانولیک میوه خرما، نتایج جالبی نیز در کاهش ورم پا و کنترل فیبرینوژن پلازما داشته است. این ویژگی میتواند بسیار مفید باشد زیرا افراد دارای التهاب، عمدتا دچار مشکلاتی چون ورم پا هم میشوند. بنابراین پژوهشهای اختصاصی نشان دادهاند که شیره خرما میتواند در داروهای ضدالتهاب هم مورد استفاده قرار گیرند.
رفع کمخونی
خرما سرشار از مواد معدنی است که میتواند برای بسیاری از مشکلات سلامتی مفید باشد، ولی وجود مقدار بالای آهن در خرما باعث شده است این میوه برای افراد مبتلا به کمخونی به مکمل غذایی کاملی تبدیل شود. میزان بالای آهن میتواند کمبود مادرزادی این ماده را در بیماران مبتلا به کمخونی جبران کند، انرژی و قدرت بدن را افزایش دهد، و همزمان باعث کاهش احساس خستگی و سستی شود.
سلامت پوست با مصرف خرما
یکی دیگر از خواص خرما، بهبود سلامت پوست محسوب میشود. خرما حاوی ویتامینهای ث و دی است که شواهد نشان میدهند این دو ویتامین ممکن است به بهبود قابلیت ارتجاعی پوست کمک کنند. این مادهی غذایی ممکن است در مبارزه با مشکلات پوستی مثل خارش یا بثورات (راش) مفید باشد. میتوانید خرما را در برنامهی غذایی خود جای دهید و نتایج بالقوهی آن را در بلندمدت بررسی کنید. خرما همچنین ممکن است خواص ضدپیری داشته باشد.
این مادهی غذایی ممکن است از جمع شدن ملانین در بدن جلوگیری کند. هرچند تحقیقات کمی در این زمینه انجام شدهاند. میدانیم که هورمونها نقش مهمی در پیری و ظاهر پوست دارند. ترکیبات موجود در خرما اثرات ضدپیری دارند. عصارهی خرما ممکن است به مبارزه با چینوچروک کمک کند.
سطح انرژی بدن را افزایش میدهد
خرما حاوی مواد مغذی زیادی است. افراد در بسیاری کشورها روزهی خود را با خرما باز میکنند تا بلافاصله سطح انرژی بدنشان افزایش پیدا کند. خرما حاوی قندهای طبیعی مثل سوکروز، فروکتوز و گلوکز است که در افزایش سطح انرژی بدن مفید هستند.
درمان اسهال
خرما رسیده در درمان اسهال بهعنوان میوهای که حاوی پتاسیم است به کنترل عملکرد روده کمک میکند.
حفظ سلامت دستگاه عصبی
ویتامینهای موجود در خرما، این میوهی شیرین را به عامل ایدهالی برای تقویت عملکرد و سلامتی دستگاه عصبی تبدیل کرده است. پتاسیم یکی از مواد اصلی و اولیه برای افزایش سطح سلامتی و قدرت واکنش دستگاه عصبی است، و همچنین سرعت و آمادگی فعالیتهای مغزی را بهبود میبخشد. بنابراین، خرما به عنوان منبع غذایی فوقالعاده برای آدمهایی تلقی میشود که یا پا به سن گذاشتهاند و دستگاه عصبیشان کند و فرتوت شده است، یا آن دسته از آدمهایی که میخواهند ذهن باز و هشیاری داشته باشند.
کاهش اثرات مصرف الکل
عموما از خرما به عنوان راهکاری برای کاهش اثرات مصرف الکل استفاده میکنند. مصرف خرما میتواند برای شخصی که بیش از اندازه الکل مصرف کرده باشد، باعث تسکین فوری و افزایش میزان هشیاری شود. همچنین برای پیشگیری از خماری و سردردهایی که چندین ساعت پس از مصرف الکل ایجاد میشود نیز مفید است.
خرما جایگزین شکر
مصرف بیش از حد شکر می تواند آسیب های جدی به سلامت انسان وارد کند و یکی از دلایل اپیدمی چاقی در دنیای امروز محسوب می شود
خرما جایگزینی خوب برای شکر است. خرما میوه ای شیرین است و می تواند هوس خوردن خوراکی های شیرین را کاهش داده و همچنین می توان از آن در بسیاری از دستورالعمل های غذایی استفاده کرد.